Helleborus: Kweekwijze en vermeerdering

Natuurlijk kun je bij een kweker of tuincentrum in het voorjaar een mooie plant kopen. Het voordeel is dat je kunt zien hoe de plant bloeit. Maar bedenk wel dat zo’n plant duur kan zijn. Het verdient absoluut de voorkeur om zo’n plant zo snel mogelijk op de definitieve plek te poten. En dat kan in het voorjaar wel eens een probleem geven, zeker bij vorst.

Als de plant eenmaal goed groeit, kan na een paar jaar, een grote plant worden gescheurd. Doe dit in de maand september. Niet later, omdat dan de knopaanleg wordt verstoord. Neem de gehele plant op, spoel zoveel mogelijk grond van de wortels, en verdeel hem in stukken met elk minstens drie duidelijke ogen. Pot de gescheurde delen op of plant ze direct op de plaats van bestemming. Geef direct veel water.

Het is wat tijdrovender, maar het is ook heel wel mogelijk om zelf nieuwe planten te kweken uit zaad. De planten produceren over het algemeen veel zaad, dat eind mei of in juni rijp is. Dit zaad zal rond half december kiemen. Bij een heel strenge winter zullen de kiemplanten waarschijnlijk allemaal doodvriezen, maar in een wat mildere winter overleven ze en groeien ze, gedurende de zomer, uit tot plantjes met drie blaadjes. Deze kleine plantjes kun je opnemen en op een andere plek uitpoten. Na ongeveer drie jaar zullen ze dan bloeien.

Terug naar de hoofdpagina.